BeerLab har kunskaper och resurser för att hjälpa dig att kvalitetssäkra det öl du brygger.
ABV – Alcohol By Volume (Beställ analys: ABV)
Utan tillgång till instrument som mäter alkoholhalt med precision måste en bryggare lita till beräkningar med OG (original gravity) och FG (final gravity).
BeerLab erbjuder därför möjligheten att undersöka vilka mikroorganismer som finns i ett öl. En bra början är att testa öl som är nyligen färdigbryggt, och odla det på agarplattor innehållande näring som jäst eller bakterier gillar. Bakteriefloran i ditt öl växer upp som kolonier på plattan, och då kan bakterierna identifieras, genom mikroskopering, färgning och andra tester. Upptäcker du att du har fler mikroorganismer än önskat kan prover tas från fler steg i bryggprocessen för att lokalisera källan till infektion. Grundlig sanering är då sannolikt lösningen, plus noggrannhet och renlighet för att undvika framtida infektioner.
Löst syre (Dissolved Oxygen)
Ölets hållbarhet påverkas markant av syrehalten i flaskan/burken. BeerLab kan komma till ditt bryggeri och mäta syrehalten i samband med att flaskor eller burkar försluts. Den tillförlitligaste metoden för att mäta syrehalten är att bestämma TPO (Total Product Oxygen) vilket kräver vägning av den tomma och torra flaskan eller burken, en två dagar lång process. En mindre exakt metod (utan TPO) kan göras på kortare tid genom endast mätning av vätskan i flaskan/burken.
Tap into Hach blog, mars 2014 :Dissolved Oxygen in Beer: How It Compares to Total Package Oxygen